Predaj medu

Prírodný med od Včielky...

Vyberte si z našej ponuky

Všetko o mede

Včelí med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár alebo medovicu. Po zbere ho prenechá na spracovanie včelám - robotniciam, ktoré ho ďalej spracujú a uskladňujú v plástoch, vyzretý med potom uzatvárajú tenkými voskovými viečkami. Med sa získava z medových plástov najčastejšie vytáčaním. Pred vytáčaním sa musí odstrániť vrstvička vosku, ktorá ho chráni v pláste takzvaným odviečkovaním, po vytočení sa cedí cez sériu sít a uskladní vo vhodných nádobách na suchom a čistom mieste bez prístupu slnečných lúčov. 

Podľa pôvodu vzniku sa med delí na nektárový a medovicový, podľa spracovania na vytočený, lisovaný, vykvapávaný, plástočkový a pastovaný

MED sa farebne líši podľa pôvodu:

nektárové medy - sú zvyčajne svetlej farby

  • agátový med - vodovo jasný 
  • lipový med - zlatožltý 
  • repkový med - bledožltý , ktorý kryštalizuje na bielu farbu 
  • slnečnicový med - okrovožltý 

medovicové medy - sú tmavej farby

  • zo smrekovej medovice - červenohnedý 
  • z jedľovej medovice - olivovohnedý

MED obsahuje:

  • cukry : glukózu, fruktózu, sacharózu 
  • organické kyseliny : jablčnú, vínnu, citrónovú 
  • aminokyseliny : prolin, kys.glukonovú, lyzín 
  • enzýmy : glukozooxidáza, diastáza, invertáza 
  • vitamíny : C, B 
  • minerálne látky : K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, I, F 
  • hormóny : acetylcholín, noradrenalín, adrenalín a vodu 

Prirodzenou vlastnosťou medu je KRYŠTALIZÁCIA, ktorá je známkou jeho pravosti, a jej čas sa odvíja od druhu medu a teploty skladovania. Opatrným zahrievaním medu vo vodnom kúpeli do 45 stupňov Celzia môžeme med opäť uviesť do pôvodného stavu. 

MED sa môže použiť:

  • ako zdroj okamžite využiteľnej energie - rýchlo sa vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok 
  • na posilnenie imunitného systému - pôsobí antibioticky a protizápalovo 
  • pri udržaní dobrej duševnej kondície - potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo 
  • nespavosť, poruchy príjmu potravy 
  • na zlepšenie krvného obehu a prekrvenia 
  • ako ideálne sladidlo - vzhľadom na rýchle vstrebanie nedochádza ku kvaseniu, plynatosti a  bolestiam 
  • pri chorobách : dýchacích ciest, pečene, žlčníka, žalúdka, pri nadmernej tvorbe žalúdočných štiav 
  • pri chudokrvnosti z nedostatku železa, poruchách stravovania 
  • pri podpornej liečbe - u rekonvalescentov po ochoreniach a vyčerpanosti organizmu 
  • pri udržiavaní zdravej črevnej flóry 
  • ako prevencia pri arterioskleróze - zvlášť vhodné pre starších ľudí (hovorí sa „čo je pre deti v potrave mlieko, to je pre staršieho človeka med") 

Skladovanie:

dobre uzavreté na suchom, tmavom a čistom mieste